top of page
Körning

YKB

För att få utföra gods- eller persontransporter med tung lastbil eller buss krävs att föraren har ett  yrkeskompetenbevis utöver körkort för fordonsslaget.

3 steg för att ta ett YKB - Kort

Nedan hittar du information om vad du behöver göra för att få ett YKB. Vissa moment är obligatoriska och andra är valfria. Klicka på det moment som du vill veta mer om!

Grundutbildning

För att få utföra gods- eller persontransporter med tung lastbil eller buss krävs att föraren har ett  yrkeskompetenbevis utöver körkort för fordonsslaget.

Yrkeskompetensbevis får man när man har genomgått en grundutbildning. Utbildningen ska avslutas med ett godkänt skriftligt prov. Grundutbildningen är 280 timmar eller en förkortad grundutbildning 140 timmar beroende på förarens ålder.

Grundutbildningen ska omfatta minst 20 timmars körträning. Den förkortade grundutbildningen ska omfatta minst 10 timmars körträning.

Utbildningen ges av utbildare som har tillstånd att bedriva utbildning samt av gymnasieskolor och kommunal vuxenutbildning, som utbildar efter en nationellt fastställd kursplan. Provet avläggs oftast vid Trafikverkets förarprovskontor.

Den kortare grundutbildningen, som är på 140 timmar, är avsedd för dig som är 23 år* och äldre och utbildar dig till förare för persontransporter med buss eller för dig som är 21 år och äldre och utbildar dig till förare för godstransporter med tung lastbil. 

Läs mer på Transportstyrelsens hemsida

Intensivutbildning på 
Abojihad Körkortsteori
Starta när du vill !

Vi erbjuder dig extra hjälp med körkortsteorin för lastbil. På våra datorer kan du träna på olika frågor och tester. Dessutom har du tillgång till lärare som hjälper dig med de lite svårare frågorna. 

Vissa saker inom lastbils teori kan du repetera genom våra lektioner:

LEKTIONER ges i följande ämne: 
1. Lasta lagligt på BK vägar

2. Lastsäkring 

3. Räkna på Stoppsträcka, reaktionssträcka och bromssträcka 

Teorifrågorna har vi dessutom översatt till ARABISKA, ENGELSKA, SOMALISKA

Observera att du enbart kan göra provet på Svenska på trafikverket. 

Räkna med 5-dagar minimum tid du behöver för att hinna med alla datorövningar och tester. Du kan behöva fler dagar för repetition. Det är kostnadsfritt att repetera i upp till 3 månader. 

PRIS: 

- 3500 kr

Priset gäller tills godkänt teoriprov men inte längre än 3 månader. 

FÖRLÄNGNING: 

Om du önskar förlänga din tid hos oss kan du köpa extra 3 månader för 1500 kr. 

Vill du veta mer - kontakta oss

Kontakt oss så kan vi hjälpa dig med ditt körkort !

  • Facebook
  • Instagram

Tack för meddelandet!

bottom of page